САВРЕМЕНА ПРОИЗВОДЊА ПОВРЋА И СУБВЕНЦИЈЕ
16.01.2015


„Пољопривреда је најважнија привредна грана у Србији и све активности ресорног министарства биће усмерене ка њеном подстицају и развоју“, изјавио је Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде отварајући 4.Саветовање повртара јужне Србије у Нишу, које је одржано у Дому Војске Србије. У 2015. години очекује нас циклус акредитације наших организационих структура у пољопривреди да бисмо од 2016. до 2020. године могли да аплицирамо за 175 милиона евра из фонда (IPA Rural Development - IPARD) ЕУ који је намењен руралном развоју и подстицају пољопривредне производње. Сарадња са локалним самоуправама је изузетно важна у том процесу а Ниш спада у градове који су показали изузетан сензибилитет за пољопривреду, истакао је државни секретар Радошевић.

Повртари и остали пољопривредници и ове године могу да очекују субвенције од државе, али по измењеним правилима. Радошевић је појаснио да ће из државне касе бити дотирана само призводња на максималних 20 хектара. Произвођачи који имају више од 20 хектара моћиће да конкуришу али ће субвенцијом бити обухваћено само 20 хектара њихове пољопривредне површине.

Град Ниш ће код Министарства пољопривреде конкурисати са четири пројекта. Њиме ће у области примарне пољопривредне производње аплицирати код фондова ЕУ, рекао је проф. др Јован Стојковић, градски већник ресорно задужен за пољопривреду.Овогодишње Саветовање повртара јужне Србије, које је изазвало велико интересовање пољопривредника нишког краја, одржано је са темом “Савремена производња поврћа”. После излагања државног секретара Радошевића о подстицајима примарне пољопривредне производње у 2015. години у наставку саветовања било је речи о производњи паприке, као и расада поврћа и сузбијању штеточина. Стално усавршавање и праћење нових трендова и достигнућа једини је начин да ова производња буде конкурентна, речено је на саветовању.

Повртарска производња на већим парцелама, у околини Ниша, највише је заступљена у селима Градске општине Палилула: Лалинац, Чокот, Међурово, Мрамор... У овој општини, која територијално обухвата и 15 села која се наслањају на ужи градски део, под пољопривредном површином је око 7.395 ха. Од тога 6.648 ха су обрадиве површине а 747 ха су пашњаци. По речима Бобана Џунића, председника општине „Стратешким планом развоја“ општине Палилула, као примарни задатак, наведено је „оживљавање“ села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја ове нишке градске општине.

У Србији има 330 хиљада регистрованих пољопривредних корисника. За 95 одсто корисника субвенција, односно за више од 310.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, чуло се на саветовању у Нишу, ништа се неће променити у односу на прошлу и претходне године. (ЕКОполис, Д.Видојковић)